Skip to content
Menu

Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα την τοπική ιστορία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 3 Μαρτίου2022,μία διδακτική επίσκεψη σε μνημεία και βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας, στα πλαίσια της διδασκαλίας του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας.

Με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό ξεκινήσαμε πεζή από το σχολείο, τα δύο τμήματα της Β` γυμνασίου με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, με πρώτο προορισμό την πλατεία Καραβαγγέλη, όπου σώζονται τα υπολείμματα της βυζαντινής οχύρωσης της Καστοριάς που χρονολογούνται από την εποχή του Ιουστινιανού. Εκεί, τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό, κράτησαν σημειώσεις και διατύπωσαν τις απορίες τους. Διαπίστωσαν την ιδιαιτερότητα της πόλης, τη γεωγραφική της θέση σε φυσικά οχυρή τοποθεσία (στο λαιμό της χερσονήσου) που την κατέστησε σημαντικό οικισμό κατά τη μεσαιωνική περίοδο.

Συνεχίσαμε την πεζοπορία από την οδό Αγίου Αθανασίου, με προορισμό δύο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της πόλης, το ναό των Αγίων Αναργύρων, εκκλησία χτισμένη στα τέλη του 10ου αιώνα και το ναό του Αγίου Στεφάνου, που είναι ο αρχαιότερος πλήρως σωζόμενος ναός της πόλης. Εκεί τα παιδιά, αφού παρατήρησαν την αρχιτεκτονική των ναών, ξεναγήθηκαν και στο εσωτερικό, όπου θαύμασαν τις τοιχογραφίες, μεταξύ των οποίων και την αναπαράσταση της Δευτέρας Παρουσίας στο ναό του Αγίου Στεφάνου, που θεωρείται η παλαιότερη τοιχογραφία που σώζεται σε ναό της Καστοριάς (τέλη 9ου αιώνα, λίγο μετά την περίοδο της εικονομαχίας)

Τα ίδια τα παιδιά είπαν για την εμπειρία τους αυτή:

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδρομή, μάθαμε περισσότερα πράγματα για την πόλη μας, για την οχύρωσή της σε παλαιότερα χρόνια”

Με εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική των εκκλησιών και η διακόσμηση με τα κεραμικά υλικά και τις πέτρες”

Ξετρελάθηκα και με τις δύο εκκλησίες, ήταν ένα μοναδικό θέαμα και μια “αλλιώτικη” εκδρομή”

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που θα θέλαμε να επαναληφθεί”

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Παναγιώτα Τσιάτσικα.

Σχετικά Άρθα Σχετικά Άρθα