Skip to content
Menu

Στα πλαίσια του E-twinning και του  προγράμματος  που υλοποιείται στο σχολείο μας με τίτλο: Cultural Buildings and Sites: the stories they tell

Το Β2 τμήμα του Γυμνασίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο αρχοντικό Αφών  Εμμανουήλ και στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας, που στεγάζεται στο αρχοντικό του  Νεράτζη Αϊβάζη, από το 1975.

Μικρή περιγραφή του προγράμματος στην Αγγλική Γλώσσα που αποτελεί και την γλώσσα επικοινωνίας και συνεργασίας με σχολεία άλλων χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Αρμενία)  ακολουθεί:

«In this project all participant countries will focus on the ‘local gems’ of their towns, the exceptional historical buildings, sites, religious monuments or other cultural items of particular interest in their areas. Students will make a research about the history of their cultural monuments, gather information, interview people about any ‘hidden’ stories (oral history) behind them and through that deepen their knowledge of their cultural history and that of their partners. They will become creative by developing interactive photos and also a 3D exhibition of their monuments».

Οι  μαθητές/τριες, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και υπεύθυνες του προγράμματος, κ.κ Γκιλίρη  και Τσιάτσικα,  ξεκινώντας πεζή από τη Χλόη, όπου βρίσκεται το σχολείο   και ακολουθώντας τη διαδρομή που  διέρχεται από τη Βόρεια παραλία, ανεβαίνει την παραδοσιακή συνοικία Απόζαρι, διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και κατηφορίζει προς το Ντολτσό, προσέγγισαν αρχικά το αρχοντικό των Αφών Εμμανουήλ. Εκεί συνάντησαν τον κ. Ζήλα,  πρόεδρο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «Αρμονία», που έχει  την εποπτεία και φροντίδα του αρχοντικού και με την καθοδήγησή του  γνώρισαν  από μια πιο κοντινή οπτική, πτυχές που αφορούν το αρχοντικό.  Την αρχιτεκτονική του, τα ιδιαίτερα δομικά του στοιχεία, τις χρήσεις των χώρων του, την ιστορία των νεαρών αδερφών Εμμανουήλ, τις δυσκολίες συντήρησης των αρχοντικών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν  το Λαογραφικό Μουσείο, όπου με ξεναγό την ευγενέστατη κ. Αλεξάνδρα διαπίστωσαν την ιδιαιτερότητες των αρχοντικών, αλλά και τα κοινά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν.  Εδώ οι χώροι, τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Καστοριανών του 18ου αιώνα,  καθώς και οι ιστορίες της κ. Αλεξάνδρας πραγματικά είχαν τη δύναμη να μεταφέρουν κάποιον πίσω στο χρόνο και στις συνθήκες ζωής μιας άλλης εποχής!

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ζήλα και την κ. Αλεξάνδρα!!

Σχετικά Άρθα Σχετικά Άρθα