Skip to content
Menu

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές της Β Γυμνασίου του σχολείου μας να αναζητήσουν τα ίχνη της ιστορίας της πόλης μας κατά τη βυζαντινή περίοδο. Την Τετάρτη,9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας ένας ιστορικός περίπατος και ξενάγηση των μαθητών σε μνημεία της Καστοριάς.

Η πρωινή ομίχλη δεν μας εμπόδισε να ξεκινήσουμε πεζή από το σχολείο μας, απολαμβάνοντας το φθινοπωρινό τοπίο, ακολουθώντας τον παραλίμνιο δρόμο μέχρι την πλατεία Καραβαγγέλη.

Εκεί κάναμε την πρώτη μας στάση για να παρατηρήσουμε τα απομεινάρια του χερσαίου τείχους της πόλης που η κατασκευή του ανάγεται ήδη στα χρόνια του Ιουστινιανού. Μιλήσαμε για τις ιδιαιτερότητες της πόλης της Καστοριάς, την ορεινή της τοποθεσία και την ύπαρξη της λίμνης που αγκαλιάζει την πόλη, παράγοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη ακμή της πόλης μας στα βυζαντινά χρόνια.

Σειρά είχαν κατόπιν δύο από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της πόλης. Επισκεφθήκαμε το ναό των Αγίων Αναργύρων και θαυμάσαμε τον περίτεχνο εξωτερικό διάκοσμο.

Στο εσωτερικό του ναού μας τράβηξαν την προσοχή οι εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του κτήτορα του ναού, Θεόδωρου Λημνιώτη και της συζύγου του, οι μορφές των οποίων είναι τοιχογραφημένες στο βόρειο κλίτος του ναού.

Ακολούθησε η επίσκεψη στον Άγιο Στέφανο, τον αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο ναό της πόλης που οικοδομήθηκε πιθανότατα στα τέλη του 9ου αιώνα. Εκεί μας έκανε εντύπωση η απεικόνιση του Ιησού στις τρεις διαφορετικές ηλικίες (Εμμανουήλ, Παντοκράτωρ, Παλαιός των Ημερών),αλλά και η ημιτελής τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας στην αψιδωτή οροφή του νάρθηκα του ναού, που χρονολογείται σε μια πολύ πρώιμη εποχή, πιθανότατα λίγα χρόνια μετά τη λήξη της περιόδου της εικονομαχίας.

Τα παιδιά έμειναν εντυπωσιασμένα από την καλλιτεχνική αξία των μνημείων και τις “ιστορίες που μας διηγούνται οι τοιχογραφίες τους” Υποσχεθήκαμε να πραγματοποιήσουμε ανάλογες επισκέψεις και στο μέλλον.

Σχετικά Άρθα Σχετικά Άρθα