Skip to content
Menu

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού», αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε στις εκδηλώσεις και στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με στόχο να προβάλλει  την  αξία της, να τονίσει τη σπουδαιότητα της και κυρίως  να συναισθανθούν οι μαθητές /τριες το προνόμιο που έχουν να είναι αυτή η  μητρική τους γλώσσα και παράλληλα η βασική γλώσσα εκπαίδευσής τους.  Η ελληνική γλώσσα «γιορτάζεται» σε καθημερινή βάση μέσα από τις δραστηριότητες, τις εργασίες, τη μελέτη, την επικοινωνία, στοιχεία που αναπτύσσονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στο Β2 Τμήμα Γυμνασίου προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου», δημοσιευμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών, και στο οποίο νέοι και νέες από 23 χώρες του κόσμου που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα  απαγγέλλουν τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης.

https://www.youtube.com/watch?v=EdPm9N3p0xc

Επιπλέον υλοποιήθηκαν εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής με την παρουσία, υποστήριξη και καθοδήγηση της κ. Ελένης Αλεξίου, ποιήτριας και καθηγήτριας κιθάρας, που διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο. Αρχικά, οι μαθητές/τριες με βιωματικό τρόπο,  με τις οδηγίες και τις επισημάνσεις της κ. Αλεξίου,  προσέγγισαν ποιήματα και γνώρισαν τρόπους και τεχνικές  που μπορούν να βοηθήσουν στη συγγραφή ποιητικών κειμένων. Στη συνέχεια  κλήθηκαν να γράψουν  ελεύθερα,  σε θέμα και τεχνοτροπία, το δικό τους ποιητικό κείμενο, υπό τους μελωδικούς ήχους της  κιθάρας που δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα.  Η ανταπόκρισή τους υπήρξε θερμή και συγκινητική. Όσοι/ες ήθελαν διάβασαν δυνατά τα ποιήματα τους και χειροκροτήθηκαν για την προσπάθεια και το θάρρος τους.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Ελένη Αλεξίου!

Επιμέλεια δραστηριότητας: Τσιάτσικα Παναγιώτα, φιλόλογος

Σχετικά Άρθα Σχετικά Άρθα